lauantai 14. marraskuuta 2015

Musiikkia stressin hallintaan

Musiikin käyttö stressin lievennykseen lähtee samoista perusasetelmista kuin rentoutusmusiikki. Erona on kuitenkin se, että rentoutuksessa halutaan päästä syvemmälle ja syvemmälle rentoon mielen ja kehon tilaan, kun taas stressilääkityksessä on lähdettävä määrätietoiseen hyökkäykseen ylijännittyneen mielen ja kehon jännitteiden laukaisemiseen.

Stressihän johtuu ylikuormituksesta, liikojen ärsykkeiden tukkimasta mielestä ja kehosta.  Normaali rentoutuminen ei riitä, yöuni ei riitä, viikonloppu ei riitä palautumiseen. On käytävä hyökkäykseen jännitteiden purkamiseksi.

Usein tilanne on kehittynyt vähitellen, varkain, eikä itse edes tajua mistä on kysymys. On vain ahdistunut olo ja oireet kasautuvat vähitellen: unettomuus, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, alkoholi, tupakka, unilääkkeet, särkylääkkeet, jännittyneisyys jne.

Musiikki käy kaikkien näiden oireiden kimppuun pehmeästi mutta päättäväisesti.

Järjestä itsellesi rauhallinen kuuntelutilanne. Tunnusta itsellesi olevasi stressaantunut ja lähde tietoisesti purkamaan vyyhtiäsi.

Alussa voi mieli olla niin jännittynyt, että on hyvä käyttää voimakastakin, rytmikästä ja äänenvoimakkuudeltaan kovaa musiikkia (valitse mielimusiikkiasi). Aloita rajusti, mutta siirry sitten vähitellen rauhallisempiin ja lempeämpiin musiikkityyleihin, kun olet saanut yhteyden musiikin hoitavaan voimaan.

Pidä jokaisen musiikin välissä pieni tauko. Kuulostele hiljaisuutta, kuuntele omaa kehoasi. Hengitä syvään ja rauhallisesti. Siirry musiikissa asteittain rauhallisempiin ja rennompiin tyyleihin. Koko hoito voi kestää esim. puoli tuntia. Lopuksi voit sallia itsesi torkahtaa tai nukahtaa sohvalle, jos siltä tuntuu.

Musiikki vaikuttaa fyysiseen kehoon jännityksiä laukaisevasti, se laskee verenpainetta, hidastaa hengityksen tiheyttä, hidastaa sydämen lyöntitiheyttä ja purkaa stressiä.

Musiikki vie ajatukset pois stressaavista työpaineista tai rankoista ihmissuhteista. Se luo hetkellisen lempeän saarekkeen hektisen elämän keskelle. Silloin kuulija saa hetkesi huokaista, saa yhteyden omaan sisimpäänsä, pääse hetkesi nauttimaan elämän ihanuudesta.

Kun hoito on sillä kertaa ohi, voi palata vähän eheämpänä ja virkistyneempänä taas arjen pyörteisiin.

Ohjelmoi MP3-soittimesi soittamaan ohjelman, jossa voit siirtyä aina vain rennompaan ja rennompaan musiikkiin. Tällöin ei tarvitse keskeyttää omaa keskittymistä ja rauhoittumista levyjen etsiskelyllä.
On kätevää myös polttaa CD-r:lle valmis puolen tunnin  - tunnin ohjelma, tällöin rentoutushetkeen on helpompi käydä, kun ohjelma on valmiina.
Älä kuitenkaan käytä aina samaa ohjelmistoa, vaan vaihtele sitä, esim. aamulla kannattaa käyttää dynaamisempaa (voimakkaampaa) kappalevalikoimaa, kuin illalla, jolloin ollaan jo rauhoittumassa yöunille.

Jos kaikki musiikki ärsyttää tai ei kerta kaikkiaan löydä itselle sopivaa musiikkia, kannattaa käyttää luonnonäänistä koostettua äänitettä.


***

On paradoksaalista (ristiriitaista) ajatella, että musiikki voi myös ärsyttää ja stressata, silloin kun sitä joutuu kuulemaan tahattomasti (tavaratalot, julkiset tilat, ravintolat, linja-autot jne.). Usein joudun pitämään korvalappustereoita (mp3-musiikkia) korvillani paikallisbussissa, kun kuljettaja soittaa jotain ärsyttävää radiokanavaa, jonka tympeä iskelmämusiikki saa voimaan pahoin. Usein käy vielä niin, että kuljettajan musiikki pauhaa niin kovaa, että se osittain sekoittuu kuulokkeista tulevaan musiikkiini - ja varsinkin taukojen aikana tunkeutuu kuulokkeiden läpi.



Harjoitus Stressin lievitykseen musiikin avulla


Varaa itsellesi vähintään tunti aikaa, myöhäinen iltahetki tai varhainen aamu toimii parhaiten. Viikonlopulla tietenkin mikä tahansa aika päivästä sopii.

Jos ympäristöstä kuuluu häiritsevää hälyä, käytä umpinaisia kuulokkeita, näin pääset parhaiten uppoutumaan omaan meditatiiviseen maailmaasi.

Valitse riittävän pitkä musiikki - 45-60 min (tavallisen musiikki CD:n pituus on juuri sopiva).

Valmistele istunto huolella. Valojen himmentäminen auttaa keskittymisessä. Kynttilä luo tunnelmaa. Varmista ettet tule häirityksi istunnon aikana. Sulje puhelin ja vetäydy omaan rauhaasi muulta perheeltä, ilmoita asiasta muille, ettet häiriinny turhasta. Filttiin kääriytyminen ja villasukkien vetäminen jalkaa luo turvallisuuden tunnetta.

Asetu mukavaan asentoon ja tee alkurentoutus musiikin kanssa. Käy läpi koko keho ja muista kiinnittää huomiota hengitykseesi. Se rauhoittaa.

Anna musiikin virrata omalla painollaan. Älä analysoi, äläkä pohdi liikoja. Mieleen tulee kaikenlaisia päivän aika sattuneita tapahtumia, mutta älä jää pohtimaan niitä. Hyvä konsti on esim. kuvitella jokin kaunis maisema. Jos et saa mieleesi mitään tiettyä maisemaa, voit ottaa esille vaikkapa jonkun luontokuvakirjan ja selata sitä vähän aikaa. Kynttilän liekin katselu rauhoittaa.

Anna musiikin ottaa yhä suurempi osa tietoisuudestasi. Anna sen täyttää mielesi. Sulaudu siihen. Häiritsevät ajatukset voivat keskeyttää harjoituksesi, mutta palaa yhä uudestaan keskittymään musiikkiin. Näin häiritsevät ajatukset harvenevat ja saat entistä enemmän rauhaa ja hiljaisuutta mieleesi.

Jossain vaiheessa alkaa nukuttaa. Varsinkin jos on ilta ja olet hämärässä huoneessa. Päätä jo ennen harjoituksen alkua, että pyritkö pysymään hereillä vai annatko itsellesi luvan nukahtaa. Tämä on tärkeää harjoituksen kannalta. Jos aina nukahdat melko pian harjoituksen alussa, et koskaan pääse pidemmälle ja syvempiin tietoisuudentiloihin.

Myös harjoituksen päättäminen on tehtävä huolellisesti. Kun musiikki on päättynyt voit istua hetken vain kuuntelemalla hiljaisuutta. Tätä hiljaista jaksoa voit pidentää myöhemmillä kerroilla. Palaa takasin arkitodellisuuteen avaamalla silmät, hieromalla käsiä ja kasvoja. Venyttelemällä.

Älä heti ryntää takasin arkiaskareisiin, telkkarin ääreen tms. vaan kuuntele mielen hiljaisuutta ja saavutettua rentoutunutta tunnelmaa. Jos teet harjoituksen illalla, älä enää käynnistä telkkaria tai puhelinta, jätä ne kiinni aamuun asti.

Nauti rentoutuneesta tunnelmasta ja vie se mukanasi uneen asti.

 

_______________________________
20.5.10 - 12.11.15 - 13.11.15 - Copy right C Timo Laitakari, 2015


3 kommenttia:

  1. Upea kuva.Olen ihan tinnutuksekin takia kuunnellut rauhallista musiikkia jo vuosikausia.Olen aivan riippuvainen.

    VastaaPoista