torstai 19. marraskuuta 2015

Mielen prosessit

Alkurentoutus

Virittäydytään ja valmistaudutaan siirtymään korkeampiin tietoisuuden tiloihin.

Alkujakson aikana mieli on vielä varsin paljon kiinni arjen tapahtumissa, päivän asiat saattavat vielä putkahdella mieleen ja tekemättömät työt voivat kummitella mielessä ja suunnitelmat tulevasta voivat askarruttaa. Kun rentoutus syvenee ja siihen käydään kehon rentoutuksen kautta, nämä asiat työntyvät automaattisesti taka-alalle. Rentoutuksessa voi tehdä esim. jooga-asentoja, ne ovat erittäin tehokas keino siirtyä pois arjesta.

Varsinainen musiikki-jakso

Kuunnellaan syvenevässä tietoisuudentilassa musiikkijaksoja joiden aikana mieli palaa usein vielä päivän tapahtumiin, mutta ns. sisäinen tarkkailija on jo aktiivinen ja huomaa heti kun mieli alkaa pohtimaan menneitä tai suunnittelemaan tulevia ja palauttaa tietoisuuden takaisin nyt -hetkeen käyttäen musiikkia, hengitykseen keskittymistä ja ajatuksen tarkkailemista apuna.

Aloittelijalla voi koko meditaatiorupeama olla tätä jatkuvaa ajatusten karkailua ja palautumista takaisin nyt-hetkeen. Mutta mitä enemmän saa kokemusta ja harjaantuu, sitä helpompaa on huomata keskittyneisyyden karkaaminen ja pystyy palaamaan nopeammin takaisin itse musiikkiin ja meditaatioon.

Meditaatiossa harjoittaja kohtaa oman sisäisen maailmansa ja monelle saattaa olla yllätys, miten sekaisin asiat pään sisällä oikein ovat. Tästä alkaa ns. työskentely mielen kanssa, joka sitten kokemuksen lisääntyessä jatkuu myös itse meditaatioistunnon ulkopuolella. Kun ns. sisäinen tarkkailija herää, auttaa se harjoittajaa heti arkielämän tilanteissakin olemaan tietoinen omista ajatuksistaan, tunteistaan ja tietoisuudentiloistaan.


Hiljainen jakso

Kun musiikki hiljenee ja loppuu seuraa koko meditaatioistunnon jännittävin hetki. Musiikki on tähän asti ollut apuvälineenä paikalla ja luonut turvallisuuden tunnetta ja jatkuvuutta ja jotain mihin tarttua. Nyt kun musiikki loppuu ollaan ikään kuin vedessä ilman kellukkeita. On kelluttava tai uitava omin avuin eteenpäin.

Tilanne voi olla huikea, kun huomaa, että yhtäkkiä osaakin uida. Osaa olla meditatiivisessa tietoisuudentilassa ilman mitään apuvälineitä. Tätä ei aluksi kestä kauaa, mutta mitä enemmän harjaantuu sitä pidemmäksi tämä autuaallinen hiljainen tietoisuuden tila kestää. Kyseessä on siirtyminen korkeampaan tietoisuuden tilaan, missä yhdytään laajempiin energiakenttiin. Oma pieni ego pannaan syrjään ja saadaan kirkas, autuaallinen hetki vapaata energiaa, joka tulvii ja täyttää koko tietoisuuden. Tämä tapahtuu kokeneemmilla meditoijilla jo musiikin aikanakin, mutta syvimmillään se toimii hiljaisuudessa musiikin jälkeen.

On paljon arkielämän tilanteita, joissa ei pysty meditoimaan ollenkaan. Mieli on niin hajallaan tai ulkoiset tilanteet eivät anna myöten. Tällöin musiikki on taas äärimmäisen arvokasta. Sen avulla voi edes hetkeksi irtautua arkielämän paineista ja siirtyä toisiin todellisuuksiin.

__________________________________________________
11.5.08 - 24.11.09  - 25.11.09 - 3.5.10 - 19.11.15 Copyright Timo Laitakari








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti