sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Meditaatioharjoituksia

Musiikki on apuväline ei itsetarkoitus. Se helpottaa meditatiiviseen tilaan pääsyä ja siinä pysymistä.

Meditaatio on väline tietoisuuden tilojen ymmärtämiseen ja käyttämiseen. Normaali arkitodellisuus on se taso jolta lähdetään liikkeelle. Aivan toisenlainen tietoisuudentila on esim. uni. Näiden välillä on monta eriasteista tapaa olla hereillä, tietoinen siitä mitä ympärillä tapahtuu.

Meditatiiviseen tilaan siirrytään yleensä keskittymisen kautta. Valitaan rauhallinen paikka, jossa voi olla häiriintymättä ulkopuolisten ärsykkeiden ulottumattomissa. Mieli alkaa katsella omaa pään sisäistä maisemaa. Mitä mielessä tapahtuu: omat ajatukset saattavat pyöriä vielä päivän tapahtumissa, ehkä tulee muistumia menneistä tapahtumista ja sitten mieli mielellään suunnittelee tulevia. Luo katseen tulevaan, huolestuu asioista, joille ei juuri nyt voi tehdä mitään, mutta jotka pyörivät huolestuneisuutena ja pelkoina mielessä.

Tällainen mielen katselmus on hyvä tehdä tietoisesti alussa. Silloin herää myös tarkkailija, joka tekee havaintoja mielen liikkeistä, mutta toimii tavallaan kuin kaiken ylä- tai ulkopuolella. Se on se korkeampi minä, joka pyrkii meditaatiossa ottamaan vallan ja joka on arkihuolien ulkopuolella.

Meditaationkin alku on egon luomien kuvien katselua: huolten ja menneiden muistelun ja korkeamman minän vuorottelua. Tunnistat egon siitä, että se ei ole koskaan läsnä tässä hetkessä, se luo kuvia menneestä ja huolehtii tulevaisuudesta, mutta ei ole tässä ja nyt.

Omaan korkeampaan minääsi saat kontaktin kun tulet aina vain uudestaan juuri tähän hetkeen. Ja juuri tätä tarkoitusta varten on kehitetty erilaisia meditaatiotekniikoita:

Hengityksen tarkkaileminen

Tule tietoiseksi hengityksestäsi. anna sen virrata vapaana ja esteettömänä, samaistu siihen, anna hengityksen hengittää sinua, antaudu sille. Samoin kuin myöhemmin musiikille.

Se on ikivanha ja aina helposti saavutettava tekniikka. Se tuo mielen aina ja nopeasti juuri nyt hetkeen. Se ei sinänsä ole mitään pyhää tai ihmeellistä, se on vain tekniikka. Sitä harjoittamalla karkotat pois epämiellyttävät ajatukset, mielen harhailun - ja tulet tähän hetkeen.

Keskity omaan energiakehostasi, voit tuntea sen parhaiten ensiksi käsissäsi, sitten jaloissasi ja koko kehossasi.

Kun opit tiedostamaan oman energiakenttäsi, tulet tietoiseksi myös omasta itsestäsi ja korkeammasta itsestäsi. Tulet tähän hetkeen, nyt-hetkeen.

Tarkkaile ajatuksen juoksuasi: etsi hiljaisuutta mieleesi, opettele pysäyttämään sisäinen puheesi. (ks. lisää esim. Tolle, Uusi maa).

Ajatukset

Meditoijan alkutaival kulkee yllättävän arkisissa merkeissä. Katsellessa omaa sisäistä maailmaa - ja huomatessa, miten ajatus villisti laukkaa aiheesta toiseen. Ikään kuin mielellä olisi hirveä kiire ehtiä ajatella kaikki tarpeelliset asiat.

Kun erään kerran aloittelin meditaatiota, päätin että ennen kun aloitan varsinaisen harjoituksen, annan itselleni aikaa ajatella kaikki ne muka tärkeät asiat, jotka sitten itse meditaatiossa itsepintaisesti pulpahtelevat koko ajan mieleen. Istuin alas ja annoin assosiaatioratojen lentää. Melko pian kävi kuitenkin selväksi, että ajatuksia riittää loputtomiin, ellei niihin jotenkin puutu.

Yksi aloittelijoille neuvottu keino on ottaa pieni paperilappu ja kynä viereen siltä varalta, että joku äärimmäisen tärkeältä tuntuva ajatus pälkähtää päähän ja on pakottava tarve saada se ylös - ennen kun se muka unohtuu.
Tätä voit myös kokeilla, jos tuntuu siltä, että tämä ja tuo asia on pistettävä muistiin heti.
Mieli yrittää tehdä kaikkensa saadakseen sinut luopumaan meditaatiosta, koska tähän hetkeen siirtyminen ja meditaation aloittaminen on  egon kuolema. (ks. lisää esim. Tolle: Läsnäolon voima)

Tunteet

Ajatusten jälkeen seuraava meditoijaa piinaava asia ovat erilaiset tunteet ja tuntemukset. Ne ovat ehkä vieläkin abstraktimpia kuin selvät ajatukset.
Tunteet hyökkäävät kimppuun: saattaa tulla epämääräistä levottomuutta, ahdistuneisuutta, vihaa, - mutta myös positiivisia tunteita. Ne vellovat mielessä ja yhdistyvät mielen luomiin muistikuviin. Ja ne tuntuvat usein kehossa kipuina ja jännityksinä. Tunteet ovatkin suoraan kytköksissä kehoon: keho heijastaa niitä ja ne varastoituvat kehoon.

Rentoutuminen

Äärimmäisen tärkeää on ennen meditaation aloittamista rentouttaa koko keho. Jos hallitset jooga-asentoja, tee muutama asana ennen meditaatiota tai tee jokin rentoutusharjoitus.

Hyvä konsti on käydä järjestyksessä koko keho läpi ja rentouttaa varpaista alkaen koko keho - se on jo sinänsä meditaatiota. Tähän voit käyttää myös jo rauhoittavaa musiikkia.  Ryhmätilanteessa on hyvä aloittaa koko istunto rentoutuksella.

Tietoisuuden tilat

Kun prosessi on edennyt alkurentoutuksen kautta hengityksen tarkkaamiseen, jolloin saadaan harhailevat ajatukset kuriin ja sen jälkeen tunteiden tarkkailuun on kolmantena vuorossa tietoisuuden tilan tarkastelu.

Tietoisuuden tila tarkoittaa tässä sitä, että siirrytään arkitodellisuudesta pois ja pyritään kohti korkeampia tietoisuuden tiloja.

Tähänkin on kehitetty jo tuhansia vuosia erilaisia harjoituksia ja apuvälineitä. Varsinkin länsimaiselle ihmiselle on aluksi aika vaikea tajuta, että on olemassa muitakin tietoisuuden tiloja kuin arkitodellisuuden valve-tila ja unitila.

Hyvänä esimerkkinä on elokuvateollisuus. Siellä käytetään sumeilematta hyväksi siirtymistä myyttiseen maailmaan.  Se tapahtuu eräänlaisen modernin riitin kautta: elokuvateatteriin meneminen (ennen mentiin kirkkoon), lipun ostaminen (uhraaminen), alun mainokset (tunnelmaan virittyminen) ja alkutekstit (johdattelu). Itse elokuva voi aluksi näyttää varsin arkiselta ja tavanomaiselta, mutta tietty elokuvan "taikapiiri" saavutetaan melko pian. Myyttiset sankarit astuvat valkokankaalle ja kaikki mikä arkielämässä on epätodellista on nyt yhtäkkiä mahdollista, todellista ja sallittua. Ollaan syvällä myyttisessä tietoisuuden tilassa.

Elokuvista takaisin kadulle ja arkielämään palaaminen on aina yhtä yllättävää. Kun vielä ollaan voimakkaasti sisällä myyttisessä maailmassa, tuntuu kadulla käveleminen jotenkin epätodelliselta ja elokuvan tapahtumat pyörivät vielä mielessä ja kaikki se mikä oli mahdollista ja luonnollista tuntuu olevan jotenkin ristiriidassa arki-maailman kanssa. Kuluu tovi ennen kun arkitodellisuus taa ottaa täyden vallan mielestä.

Perustaso - valaistuminen

Meditaatiossa pyritään pääsemään myyttistäkin tasoa pidemmälle. Siitä on joskus käytetty nimitystä perustaso. Siinä korkeampi tietoisuus pääsee esille. Oma pieni minä pannaan syrjään huolineen ja murheineen ja tullaan yhteyteen kosmisen tietoisuuden kanssa. Otetaan yhteys kosmiseen internetiin. Kirjaudutaan sisään tietoisuuden kenttään, joka on koko universumin laajuinen, ts. yhdytään korkeampaan tietoisuuteen.

Tämä voi aluksi kuulostaa utopistiselta, mutta olet jo saanut siitä pieniä väläyksiä kun hiljennät musiikin avulla oman mielesi ja suuri hiljaisuus ja rauha astuu kuvaan. Tästä saatuja tunnusmerkkejä lueteltiin aikaisemmin (voimakas liikuttuneisuus, kylmät väreet jne.). Olet saapunut suuren tietoisuuden kynnykselle. Se voi tuntua pelottavaltakin - ja mielen (egon) kannalta se onkin pelottavaa, se on egon kuolema (tosin vain hetkellisesti, ego herää henkiin taas kun tullaan takaisin arkitodellisuuteen ja otetaan mieli käyttöön arkisissa askareissa).

Mitä useammin ja tehokkaammin opit käyttämään tätä tietoisuuden tilaa, sitä enemmän saat tilaa korkeammalle tietoisuudelle ja sitä vähemmän pienen egon häiritsevä vaikutus tuntuu elämässäsi.

Länsimaisen ihmisen elämä on tullut lähes sietämättömäksi egon ylivallan takia. Meditaatio - ja musiikkimeditaatio on luotu keinoksi, jolla voi vapautua tästä piinasta ja saada uutta energiaa, vapautusta - jota myös valaistumiseksi kutsutaan.

Meditaation opiskelu omin päin, kirjojen avulla on usein osoittautunut vaikeaksi, lähes mahdottomaksi. Onkin hyvin suositeltavaa, että hankkiudut jollekin meditaation peruskurssille oppiaksesi perustekniikan. Opettajan henkilökohtainen opastus on lähes välttämätöntä ja ryhmän jäsenten kanssa käymät keskustelut  avartavat ymmärrystä niistä prosesseista joita meditaation aikana tapahtuu. Kyseessä on melko perusteellinen mielen - ja koko elämän - muutos, joka ei useinkaan tapahdu ilman kriisejä.




_____________________________________
6.5.08 - 24.11.09 - 3.5.10 - 15.11.15 - - Copy right Timo Laitakari 2015



2 kommenttia:

  1. Hyvä tämä ajatus.Hengitys hengittää minua.Ja kosminen Internet😊

    VastaaPoista