tiistai 24. marraskuuta 2015

Musiikki ja mystinen kokemus

        


Musiikin mystiikka paljastuu
       
Musiikki tuottaa positiivisia värähtelyjä, positiivista energiaa, se saa koko energiakentän väreilemään, ja se yhtyy maailmankaikkeuden energiakenttään. Kaikki värähtelee yhdessä musiikin kanssa. Soittaja, soitin, ja soiton kuulevat ovat kaikki yhtä, sulautuvat kaikki yhteen energiakenttään ja tilanteesta tulee pyhä hetki, jolloin tulee tunne, että musiikki soittaa minua, enkä minä musiikkia. Erillisyys subjektin ja objektin väliltä katoaa ja kaikki on yhtä. Parhaimmillaan siitä tulee mystinen kokemus, jossa sulaudutaan musiikin siivittäminä kaikkialliseen rakkauteen.

Upean auringonlaskun katselu voi tuottaa myös samanlaisen mystisen kokemuksen. Katsoja sulautuu maisemaan ja näkymän kauneus suorastaan mykistää - tapahtuu mystinen kokemus, jonka tunnusmerkkejä ovat ajan pysähtyminen, tai aika vain lakkaa olemasta, ei ole menneisyyttä eikä tulevaisuutta, on vain nyt-hetki. Ihminen ikään kuin unohtaa itsensä, samaistuminen omaan pieneen egoon lakkaa ja tilalle tulee suuri kaikkiallinen tietoisuus, tajunta laajenee.

Mystinen kokemusta on usein pidetty jumalten lahjana, jonka saavuttaminen ei olisi omassa vallassa. Näin saattaa ollakin, mutta me voimme kyllä tehdä jotain kokemuksen edesauttamiseksi. On mahdollista järjestellä olosuhteita otolliseksi kokemukselle.

Usein uskonnollista kokemusta etsivät hankkiutuvat pyhiin paikkoihin, kuten vuoren huipulle, kauniisiin luonnonpyhättöihin, ikivanhoihin katedraaleihin. Ja kokemukseen on virittäydyttävä usein viikkoja, jopa kuukausia etukäteen. Ohjelmaan voi kuulua askeesia, paastoamista, fyysistä rasitusta (esim. pyhiinvaellusmatkan tekeminen), pyhää tanssia, ja joissakin traditioissa erilaisten tajuntaa manipuloivien aineiden nauttimista - ja musiikkia. Täydellinen hiljaisuus voi toimia myös musiikin tavoin. Puhepaasto, meneminen erämaahan, missä arjen äänet ovat poissa. Kaikki nämä elementit toimivat katalysaattorina pyhän kokemiselle. Tämä on yhteistä kaikille uskonnoille.

Musiikki, abstraktein kaikista taiteista, on otollinen tässä suhteessa. Se luo aineettoman universumin,  joka on  täynnä energiaa, ja joka resonoi niin sielussa kuin ruumissakin.

Joogafilosofian chakra-käsite kuvaa tätä. Seitsemän keskusta ovat kaikki myös musiikin vastaanottimia, jotka alkavat välittömästi reagoida kun musiikki koskettaa meitä.

Mahdollisimman kokonaisvaltaisen kokemuksen aikaansaamiseksi käydään kaikki chakrat läpi järjestyksessä alimmasta ylimpään, jolloin symbaalien ja isojen gongien aikaansaama lähes valkoinen kohina on kaikkein jumalallisinta ja ekstaattisinta ääntä. Tämä toteutuu esim. Einojuhani Rautavaaran urkukonsertossa Annunciations, jossa musiikin kliimaksihetkellä soivat huikeat gongit ja symbaalit ekstaattista ilotulitustaan. Se saa kylmät väreet juoksemaan pitkin selkäpiitä ja hiukset nousemaan pystyyn. Aiheuttaa ekstaattisen kokemuksen, yhtymisen kaikkialliseen energiakenttään - se on musiikin ekstaasia.

Jo maailman sivu ovat kaikki musiikkia (ts. laulua, soittoa ja tanssia) harrastavat ihmiset tajunneet intuitiivisesti, että musiikissa on jotain mystistä, siinä on aarre kätkettynä. Sitä on kuitenkin tähän asti pidetty taianomaisena, mystisenä musiikin ominaisuutena, johon ei juuri ole pystytty rationaalisesti pureutumaan - aivan näihin päiviin asti, mutta nyt musiikit salat alkavat vihdoinkin paljastua.

Jo 70-luvulta lähtien on lännessäkin harjoitettu ns. transpersonaalista psykologista tutkimusta, jossa operoitiin sellaisilla käsitteillä kuin esim. tietoisuuden tilat. Ja tämä juontaa juurensa erilaisten meditaatiotekniikoiden tutkimiseen ja soveltamiseen myös länsimaisessa viitekehyksessä. Tässä vaiheessa oltiin siis jo puolitiessä purkamassa ihmisen tajuntamekanismeja ja opittiin käsittämään mitä niillä tarkoitetaan ja miten niitä voidaan tietoisesti ja tahdonvaraisesti muuttaa. Syntyi suuri kirjo kaikenlaisia uusia terapiamuotoja, jotka ammensivat tästä uudesta löydöstä.

No miten tämä kaikki liittyy musiikkiin? - Paljonkin. Musiikkia kuunneltaessa (tai muuten harjoitettaessa (laulu, soitto, tanssi) ihminen siirtyy musiikin avulla toisiin tietoisuuden tiloihin, jotka ovat siis erilaisia kuin ns. normaali päivätajunta, arkinen loogis-rationaalinen tietoisuus. Musiikki siis vie sitä harjoittavan ihmisen toisenlaiseen tapaan kokea ja jäsentää maailmaa.

Vähän samaan tapaan kuin akupunktiosta tiedettiin pitkään, että se vaikuttaa, mutta sen syvintä syytä ei ymmärretty, miksi se vaikuttaa. Sitä käytettiin ja käytetään osana länsimaista lääketiedettä ollenkaan tajuamatta sen perimmäistä vaikutusmekanismia. Kiinalaiset ovat tietenkin tienneet sen jo tuhansia vuosia, mutta kun heidän tietonsa ei sovi yhteen länsimaisen fysiologian kanssa, on se ollut täydellinen mysteerio lääkäreille.

Vähän sama asetelma on musiikin kanssa. Nyt tiedämme, ja jokainen on varmaan voinut omakohtaisestikin todeta musiikin salaperäisen tenhon, kyvyn haltioittaa kuulijansa (harjoittajansa). - Mutta miksi se sen tekee. Sitä ei ole aikaisemmin pystytty selittämään.

Uusimmissa meditaatiotutkimuksissa pystyttiin jo joogien aivosähkökäyriä seuraamalla selvittämään, että niissä tapahtuu selvää muutosta kun joogi vaipuu syviin meditaatiotiloihin. Hän pystyy siis tahdonvaraisesti tiettyä tuhansia vuosia käytössä ollutta tekniikkaa käyttäen manipuloimaan omaa tietoisuudentilaansa. - On siis saatu jo konkreettista ja länsimaisenkin tieteen hyväksymää tietoa siitä, että meditoijan tajunnassa todella tapahtuu jotain mitattavissa olevaa muutosta.

Aikaisemmin on vain jääty tähän ja todettu että näin on. Mutta nyt ollaan päästy askel eteenpäin. Eri aivoaaltojen värähtelytaajuudet on pystytty mittaamaan (alfa, beeta, gamma jne.) ja tekemään selkeät johtopäätökset siitä, mitä milläkin taajuudella tapahtuu.

Musiikin rooli tässä on siis toimia kuten vanhat meditaatiotekniikat, viedä harjoittaja toiseen tietoisuudentilaan, toisiin värähtelytaajuuksiin.

Seuraavaksi voi sitten kysyä, että miksi ihmeessä meidän pitäisi osata vaihtaa tietoisuudentilaa tahdonvaraisesti. Mitä hyötyä siitä on? Ja mihin se ylipäätään liittyy kulttuurissamme. Olemmehan me tulleet tähänkin asti toimeen ilman - ja jos joku nyt on halunnut haltioitua musiikista, on ollut varsin yksinkertaista poimia levyhyllystä juuri se levy, jonka on jo aikoja sitten huomannut huumaannuttavan ja lumoavan.

Juuri nämä eri tietoisuudentilat (värähtelytaajuudet) toimivat hyvin syvällisinä ja mullistavina koko ihmistä ravistelevina prosesseina, joita voisi verrata syvällisiin uskonnollisiin kokemuksiin tai voimakkaisiin huumekokemuksiin tai vähän arkisemmin rakastumisen aikaansaamaan huumautumiseen. Jokainenhan tietää tuttavapiiristä jonkun joka on hullaantunut täysin rakastuttuaan tai vastaavasti seottuaan täysin (ulkopuolisesta näkökulmasta katsottuna) kun joku on tullut uskoon tai saanut voimakkaan poliittisen herätyksen. Sanotaankin että tulipalo-kommunisti ei ole kovinkaan kaukana tulipalo-helluntailaisesta jne. (vai pitäisikö nykyään puhua pikemminkin tulipalo-ympäristöaktiivista ja tulipalo nyky-uskoontulijasta - mikähän se nyt oikeastaan onkaan?).

Musiikkiterapeuttisissa kokeissa on todettu, että musiikilla on niin voimakas vaikutus ihmisen koko psyyken rakenteeseen, että se voi toimia huomattavana masennus ja mieliala-lääkkeiden korvaajana. Musiikki toimii lempeän huumeen lailla ja voi katkaista kovan huumeriippuvuuden kun se tuottaa aivoissa saman tyyppistä toimintaa ja tietoisuutta ja tekee siis varsinaisen huumeen tarpeettomaksi. Onhan jo vanhastaan todettu että pitkäänkin jatkuneen alkoholismin voi katkaista vain uskoontulo tai rakastuminen - molemmat tuottavat aivoissa huikean määrän antidouppingia joka tekee alkoholin tarpeettomaksi ja purkaa riippuvuuden. - Sama vaikutus on myös musiikilla.

Tiettyä värähtelytaajuutta voidaan keinotekoisesti tuottaa elektronisilla laitteilla ja muuttaa täten aivojen värähtelytaajuutta halutunlaiseksi. Tätähän intialaiset ja tiibetiläiset muusikot ovat tehneet jo vuosituhansia ja sen vaikutusmekanismi on tunnettu ja sitä on hämmästelty myös lännessä (vähän akupunktion tapaan) mutta ei ole täysin ymmärretty mihin se voisi perustua eikä ole systemaattisesti voitu käyttää sitä hyväksi. - Nyt voidaan!

Musiikin tenho, huumaannuttava vaikutus, musiikin lumo on jotain hyvin syvää ja eheyttävää. Sen avulla ihminen voi pysyä rankoissakin olosuhteissa "hengissä" ja edullisimmissa olosuhteissa se voi nostaa ihmisen jumalaisiin sfääreihin - eikä siinä enää ole edes mitään mystistä, sehän on kaikki "vain" eri värähtelytaajuuksien leikkiä....




       
_____________________________________
29.5. 08 - 25.11.09 - 3.5.10 - 27.4.10 - 24.11.15
Copyright Timo Laitakari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti