keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Usein kysyttyä


    - miten musiikkimeditaatio eroaa rentoutusmusiikista
    - miten eroaa musiikkiterapiasta
    - miten eroaa viihdemusiikin kuuntelusta
    - voiko mitä tahansa musiikkia käyttää

Miten musiikkimeditaatio eroaa musiikkirentoutuksesta

Rentoutuminen musiikin tahdissa on hyvin suositeltavaa ja toimii eräänlaisena musiikkimeditaation esiasteena. Se ei sinällään kuitenkaan ole vielä varsinaista musiikkimeditaatiota, koskapa siitä puuttuu tarkka metodi.
Metodilla tässä tarkoitetaan tiettyä päämäärähakuista toimintaa, jonka välineenä musiikki toimii. Ja se päämäärähän on meditatiivinen tietoisuudentila, joka on paljon enemmän kuin pelkkää vapaata haaveilua musiikin siivittämänä.
On seurattava mielen työskentelyssä tiettyjä ohjeita, jotka tuottavat sitten halutun lopputuloksen. (ks. tarkemmin: Meditaatioharjoituksia)


Miten eroaa musiikkiterapiasta

Musiikkiterapia on hoitomuoto jota käytetään psyykisesti oireilevien ihmisten hoitamiseen ja terapointiin. Siinä lääkäri tai musiikkiterapeutti tekee asiakkaastaan diagnoosin ja sen jälkeen soveltaa musiikin käyttöä osana hoitoprosessia.
Musiikkimeditaatiota ei yleensä suositella psyykisesti sairaille ihmisille, koska eri tietoisuudentilojen saavuttaminen ja niiden vaihtelu voi olla esim. psykoottisille tai skitsofreniapotilaille lisää psykoosia laukaisevana tekijänä. Meditaatio ei sovi hoitokeinoksi psyykisesti sairaille ihmisille.


Miten eroaa viihdemusiikin kuuntelusta

Viihdemusiikin kuuntelu on yleensä jonkin muun toiminnon ohella tapahtuvaa toimintaa. Lehteä luettaessa, tiskatessa, lenkkeiltäessä.
Siitä puuttuu systemaattinen meditaatio, joten se sinällään ei voi olla musiikkimeditaatiota. On tietenkin mahdollista harjoittaa esim. kävelymeditaatiota musiikin tahtiin, mutta se onkin jo sitte eri asia. Siinä käytetään jo meditaation metodia, kävelyharjoituksen osana.


Voiko mitä tahansa musiikkia käyttää

Periaatteessa on olemassa paljon Meditaatiomusiikiksi otsikoitua musiikkia, joka kategoria saattaa sisältää kaikkea mahdollista barokkimusiikista aina linnun lauluun ja puron solinaan.
Tietyt säveltäjä voivat tehdä juuri meditaation tarkoitettua musiikkia (esim. Halpern, Airaksinen) joka on ns. täsmämusiikkia tähän tarkoitukseen.
Musiikkimeditaatio-istunnon vetäjä voi asiantuntemuksensa mukaan valita myös varsin erilaisia musiikkikappaleita käytettäväksi osana meditaatioistuntoa: pehmeästi soljustava new-age -musiikista aina voimakkaimpia sävyjä käyttävään elektronimusiikkin. On kuitenkin tarkkaan suunniteltava ja ryhmän kapasiteetti huomioon ottane laadittava soittolistat kulloistakin istuntoa varten. (Ks. tarkemmin luku: Millaista musiikkia?

______________________________
 15.8.13 - 25.11.15 - copyright Timo Laitakari







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti