keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Ryhmässä vai yksin

Yksin

Valitse rauhallinen huone ja mahdollisimman rauhallinen aika. Aikainen aamu on tietysti hyvä, jos se on kotioloissa mahdollinen. Myös keskipäivän tunteina usein melko rauhallisia hetkiä. Iltaisin  television katselu, sekä oma että  naapurin, häiritsee keskittymistä ja myöhäinen iltahetki, jos asut omakotitalossa, on parasta mahdollista aikaa. Jos ulkopuoliset äänet häiritsevät, voit istua omassa ylhäisessä yksinäisyydessäsi kuulokkeet korvilla. Näin et itse häiritse muita etkä häiriinny ulkopuolisista äänistä.

Aloita rentoutumalla

Jos pidät ensisijaisesti rentoutumista pääasiana, voit tehdä kuuntelutilanteesta mieluisesi esim. loikoilemalla sohvalla. Voit antaa itsellesi luvan nukahtaa jos musiikki antaa siihen mahdollisuuden musiikin loputtua. Näin saavutat kyllä tietynasteisen rentoutumisen, esim. rankan työpäivän jälkeen, jos ajatuskin varsinaisesta meditaatiosta tuntuu liian vaativalta.
Jos et halua nukahtaa, meditoi istuma-asennossa niin, että nukahtaessasi tai torkahtaessasi heräät heti kun alat kaatua.

Valitse etukäteen kuunneltava musiikki. Ja tee istunnosta harjoitus suunnittelemalla etukäteen kuinka kauan aiot istua ja miten harjoitus etenee. Voit käyttää ryhmätilanteen kaavaa hyväksesi: alkurentoutus, varsinainen musiikkimeditaatiojakso ja  hiljainen istuminen.

Ryhmätilanteet

Vetäjä valitsee edeltäkäsin musiikit, johdattelee ryhmän alkurentoutukseen: käydään läpi koko keho ja rentoudutaan. Usein hämärä huone, kynttilän valo, kukkia rekvisiittana. Jo alkurentoutuksen aikana voi soida vaimea rauhoittava musiikki.

Jos ryhmä on vasta aloittanut, kannattaa musiikkijaksot pitää alussa melko lyhyinä, 10-15 min ja sen jälkeen pieni tauko ja mahdollisuus alussa myös keskustella ja vaihtaa kokemuksia. Vetäjän on hyvä olla tottunut johtamaan ryhmää ja vastaamaan kysymyksiin. Sen jälkeen taas lyhyehkö musiikkijakso ja pieni tauko.

Koko istunto voi alussa kestää vain tunnin verran, sen jälkeen on hyvä viettää vielä hetki yhdessä esim. teetä juoden ja keskustellen.
Kun ryhmä on kokoontunut useampaan kertaan voidaan musiikkijaksojen pituutta lisätä ja keskustelua vähentää, niin että lopuksi keskustellaan vasta teen juonnin yhteydessä ja pidetään musiikkijaksojen välissä rauhoittavaa hiljaisuutta.

Viimeisen musiikkituokion jälkeen on hyvä aina istua hetki täydellisessä hiljaisuudessa ja näiden hiljaisten jaksojen pituutta voi lisätä sitä mukaa kun ryhmä kehittyy ja pystyy olemaan keskittyneessä hiljaisuudessa pidempiä jaksoja.


Ryhmän tuottama musiikki

Musiikin kuuntelu äänitteeltä on tietysti kätevää eikä vaadi ryhmän jäseniltä ponnistuksia, mutta ei myöskään anna samalla tavalla elämyksiä kuin musiikin tuottaminen itse.

Toistaiseksi olen kokeillut musiikin tuottamista ryhmän kanssa soivien metallikulhojen avulla. Jaetaan jokaiselle erikokoinen kulho tai jokainen voi valita mieleisensä kulhon etukäteen. Aloitetaan ryhmässä soittamaan kulhoja niin, että jokainen soittaa keskittyneesti vain yhden kumahduksen kulhostaan. Näin ääni laitetaan kiertämään niin että kun edellisen ääni on sammunut jatkaa seuraava. Tämä vaatii keskittymistä ja kuuntelua. Huomio kiintyy äänen kuuntelemiseen ja arkisten ajatusten pyörittäminen päässä vähenee ja lakkaa.

Äänen tuottamiseen voi liittää ajatuksen, että ääni on rakkauden symboli, joka lähetetään ensin ryhmän jäsenille ja lopuksi kaikkialle maailmaan.

Vapaata soittoa voidaan harjoitella seuraavaksi siten, että jokainen soittaa juuri silloin kun siltä tuntuu niin että äänet risteilevät huoneen poikki sinne tänne. Ne voivat kommunikoida keskenään ja voivat muodostaa rytmisiä kuvioita. Tämä vaatii tietysti jo hieman musikaalisia taitoja eikä sinällään ole tärkeää. Tärkeämpää on se että ryhmän jäsenet keskittyvät soivaan kenttään, joka näin syntyy. Kaikki pääsevät mukaan tällä tavalla.

Jos soivia metallikulhoja ei ole käytettävissä voidaan ne korvata erilaisilla kelloilla, gongeilla ja symbaaleilla.

Soittojakso voi olla lyhyenä alkuna musiikkimeditaatiolle, sen jälkeen seuraa musiikin kuuntelu ja sitten hiljainen meditaatio.


       

_________________________________________________
11.5.08 - 25.11.09 - 3.5.10 - 20.5.10  - 18.11.15
Copy right Timo Laitakari 2015





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti