keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Pekka Airaksinen: Milk Sea



Dynaaminen musiikkimeditaatio

Jo musiikkimeditaation alkumetreillä, Steven Halpernin ensimmäisellä menestyslevyllä Spctrum Suite (1975) on kahdenlaisia sävellyksiä: tasaisesti ja yllätyksettömästi etenevää pianonsoittoa, joka luo turvallisen ja lempeän tunnelman. Mutta vastakohtana levyltä löytyy myös voimakkaita sähkökitarasaundeja, jotka viimeistään herättävät unelmoivan kuuntelijan. Tätä voimakasta ja yllätyksiä sisältävää musiikkia ja sen käyttöä kutsutaan dynaamiseksi musiikiksi.

MIksi sitten dynaaminen ja usein riitasointuja ja yllätäviä ja jopa pelottavia ääniä sisältävää musiikkia pitäisi käyttää meditaatiossa.
Syitä on useitakin: ensinnäkin liian tasapaksu ja hempeä musiikki turruttaa kuulijan ja se saattaa johdattaa uenenomaiseen haaveelliseen tunnelmaan, joka ei perimmältään palvele meditaatiota.
VOimakkaita elementtejä sisältävä musiikki luo kontrasteja, herättää ja hätkähdyttää meditoijan aika-ajoin hereille, tähän hetkeen, mutta nostaa myös voimakkaita mielikuvia joiden kanssa on työskenneltävä. Musiikin herättämät tunteet on jotenkin prosessoitava. Jos musiikki esim. herättää pelon tunnetta, on meditoijan huomioitava ja hyväksyttävä tämä: ahaa: nyt mieleeni nousee pelontunne, se ei kuitenkaan uhkaa minua, sen tunteen on annettava vain mennä ohi. Sitä ikään kuin katsellaan hetki mielen keskiössä ja sen jälkeen voidaan siirtää taas tietoisuuden näkökulmapiste ylemmäs, ulommas, kauemmas omasta egosta.


Pekka Airaksinen lukeutuu elektroonimusiikkimme pioneereihin. Hän kiinnostui jo 1970-luvulla syntetisaattoreiden rajattomista mahdollisuuksista luoda uusia ja muuten tavoittamattomia äänimaailmoja.
Hänen laajasta tuotannostaan (yli 60 albumia) löytyy runsaasti upeata musiikkia meditaatiossa käytettäväksi.
Jotkin albumeista ovat ns. täsmämusiikkia vartavasten musiikkimeditaation taustaksi, kuten juuri tämä nyt esillä oleva levy.
Musiikki on pääosin minimalistisen vähäeleisiä ja runsaasti toistoa sisältäviä mutta myös melko voimakkaita ja dynaamisia vaihteluja.

Pekka Airaksinen synthesizers: Milk Sea
1. Vajrasattva (4:04)
2. Hidden Treasure (7:12)
3. Milk Sea (8:20)
4. Mirror (5:45)
5. Palace (7:53)
6. Purified (5:24)
7. Waves (Vajrasattva) (6:32)
8. Invisible Forest (6:04)

Dharmakustannus 1994 CD ORFB-102
(kesto 52'15)

Milksea - "maitomeri" on yksi Airaksisen suosituimmista levyistä. Se sisältää vaihtelevasti new-age -tyyppistä pehmeätä syntetisaattoreilla soitettua musiikkia ja kontrastina voimakkaampia äänimaisemia. 

______________________________
copyright Timo Laitakari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti