perjantai 22. tammikuuta 2016

Alkusoitto vuosien takaa




Näillä sivuilla esittelen musiikkimeditaation ulottuvuuksia: kuinka alun alkaen tulin ilmiön kanssa tekemisiin, kuinka ideat musiikin käytöstä meditaatiossa kehittyivät, millaisia vaikutteita sain eri traditioista ja millaisena näen tilanteen tällä hetkellä.
Ensimmäiset tekstit kirjoitin jo 1970-luvulla. Projekti on ajan myötä muotoutunut populaarimpaan suuntaan ja nyt tarkoituksenani on esitellä musiikkimeditaation käsitettä ja käytännön harjoituksia.

Meditaatiomusiikkia

Musiikki teki tepposensa minulle jo teini-iässä. Löysin lähikaupungin levykaupasta kiinnostavalta tuntuvan levyn: Music For Zen Meditation. Kuuntelin sitä sitten pimeässä huoneessa myöhään illalla. En tuolloin tiennyt vielä meditaatiosta mitään. Olin kuitenkin intuitiivisesti taipuvainen vajoamaan omiin maailmoihini ja nyt kun tämä japanilaistyyppinen musiikki alkoi soida, sai se aikaan jotain hyvin merkillistä.
Musiikki sanalla sanoen lumosi minut. Uudenlainen meditatiivinen tila valtasi mieleni. Olin hämärässä huoneessa ja ensiksi kaikki etäisyydet alkoivat ihmeellisellä tavalla kutistua pois. En ollut enää kolmiulotteisessa maailmassa, vaan kaksiulotteisessa. Se oli merkillinen tunne. Olin kuin janalla oleva piste, jolla oli vain kaksi suuntaa ja sitten kun tunne syveni, hävisi myös tuo 2-ulotteisuus ja jäljelle jäi vain yksipisteisyys. Olin avaruudessa kelluva piste. Tietoisuuteni alkoi irtautua ruumiistani - aloin leijua. Tunne oli tosi hurja ja tietysti säikähdin.
Koin tämän saman prosessin kahteen kertaan noihin aikoihin tuota levyä keskittyneesti kuuntelemalla.

Näistä kokemuksista sain lähtölaukauksen koko loppuelämäni jatkunutta etsintää varten. - Olin kokenut jotain hyvin merkillistä, mille en löytänyt mitään selitystä ja myöhemmin etsiskelin samaa kokemusta ja yritin löytää lisää musiikkia mikä saisi saman prosessin käynnistymään uudestaan.

Opiskelin yliopistossa musiikkitiedettä ja tutustuin vieraisiin musiikkikulttuureihin, erityisesti Tiibetin, Intian ja Japanin musiikki kiehtoi mieltäni. Oivalsin, että niissä oli aarre kätkettynä.

Meditaatio

1980-luvulla tutustuin meditaatioon ja aloin päästä selville millaisista tietoisuuden tiloista oli tuolloin kysymys. Olin vihdoin pääsemässä musiikkimeditaation jäljille. 1994 Tein matkan Ranskaan buddhalaisluostariin ja samana vuonna Skotlantiin. Pääsin sitten meditaation alkeiskursseille Suomessa ja systemaattinen meditaationi alkoi.

Tässä sivustossa selvitän tarkemmin niitä mielen prosesseja, joita käynnistyy musiikkia kuunneltaessa, erilaisia tietoisuudentilojen muutoksia ja sitä miten musiikki ne saa aikaan. Ja miten musiikkimeditaatiota voi harjoittaa tekniikkana, joka hiljentää mielen ja avaa uusia sisäisiä maailmoja.

Olen saanut arvokasta tietoa ja palautetta musiikkimeditaation toimivuudesta useilla järjestämilläni kursseilla ja pienemmissä piireissä vetämilläni sessioilla. Joten kyseessä ei ole pelkästään oma erikoislaatuni ja kykyni haltioitua musiikista, vaan yleisempi ilmiö, johon kenellä tahansa on mahdollisuus päästä osalliseksi.

Tämän työn viimeisin vaihe käynnistyi alkukesästä 2008, kun aloin varhaisina toukokuun aamuina kirjoittaa aiheeseen liittyviä tekstejä. Työ sujui hyvin ja sain suuren osan näistä tässä esittelemistäni teksteistä jo kohtalaiseen kuntoon. Varsinainen työstövaihe alkoi sitten vuotta myöhemmin, seuraavana kesänä, kun tein ensimmäisen paperiversion teksteistä. Sain alustavia kommentteja teksteistä ja palasin asiaan syksyllä 2009, luin tekstit lävitse ja tein korjauksia.

Nämä loppumetrit on nyt siis meneillään: työstän teksteistä nettiin versiota, jossa kiinteytän ja selkeytän ajatuksiani. Teen saamani palautteen johdosta korjauksia ja täsmennyksiä. - kiitos kaikille palautteen antaneille.

Tekstin editointi jatkuu pikku hiljaa. Saan uuden paperiversion printattua teksteistä ja saan palautetta siitä. Samoin pistän tekstin luettavaksi nettiin ja lähetän muutamille ystävilleni linkin siihen. Saan siten myös palautetta.

Blogi-muodossa esittely alkoi marraskuussa 2015 ja jatkuu edelleen.
Olen kiitollinen edelleen palautteesta.

copyright Timo Laitakari
___________________________________
5-6.5.08 - 31.8.09 - 3.5.10 - 5.11.13 - 14.11.15 - 22.1.16

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Sami Seesranta: Kaikkeuden kaiut



1 Taivaiden jalokivet 18:13
2 Kaikkeuden kaiut 15:15
3 Yhteys 8:42
4 Kosmos puhuu 10:51
                                  
Musiikkia kosmisista sfääreistä. Avaruusmusiikkia öisen taivaan tarkkailuun ja matkoihin kaikkeuden ulapoille tähtisumujen loisteeseen.

Seesranta on perushoitaja, luontaishoitaja, diplomivyöhyketerapeutti, NLP Master Practitioner ja luontoäänittäjä, -kuvaaja, musiikintekijä. Syntikoilla toteutettu musiikki on meditatiivista ja hypnoottista. Sen vietäväksi on helppo antautua. Kappaleiden nimet antavat viitteitä meditaation aiheista. 

Tapasin Samin Kuortaneen Ultra-päivillä, kun hän piti esitelmän: Äänen luova voima. Samalla hän soitti kristallikulhoja ja muita tiibetiläisiä soittimia.

Kevätyön kaari"-musiikki CD sisältää linnunlaulua ja syntikkamusiikkia, ääninäytteitä:
http://www.elisanet.fi/sinikeiju/kaikkeuspage.html

Seesrannan kotisivu:
http://www.kolumbus.fi/samsee/
Musiikkia myös juutuupissa


---------------
2012 - 10.1.16 copyright Timo Laitakari

torstai 7. tammikuuta 2016

Ravi Shankar: Pandit

1. Raga Puriya -Kalyan (31')
2. Raga Purvi-Kalyan (20'30)
3. Dhun Man Pasand (11'40)
(kesto 63'10)

Ravi Shankar sitar, Kumar Bose tabla
Vidya Bataju tampura, Jeevan Govinda tampura

CD Ocora C 5586/4 HM 90 - 1986

Ravi Shankar (1920-2012), intilalainen kosmopoliitti, maansa musiikillinen suurlähettiläs lukeutuu yhdeksi vuosisadan merkittävimmistä muusikoista. Hän aloitti maailmankiertueensa jo 1950-luvulla ja jatkoi laajojen konserttikiertueiden sarjaa aina viime aikoihin saakka.
Hänen legendaarisimpia esiintymisiään oli Montereyn pop-musiikkifestivaaleilla 1967,
jolloin hän löi itsensä läpi amerikkalaisen hippinuorison keskuudessa.
Shankar soittaa perinteistä pohjois-intialaista klassista musiikkia sitar-nimisellä kielisoittimella.
Hän on säveltänyt myös elokuvamusiikkia.
Sitarin hypnoottinen surina sopii mitä mainioimmin myös meditaation vauhdittajaksi. 

___________________
16.6.1987 - 26.3.08 copyright Timo Laitakari